dania kuchni orientalnej
Smaki Azji

Czym się charakteryzuje kuchnia orientalna?

Kuchnia orientalna zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Powstaje wiele restauracji, które oferują właśnie tego typu potrawy. Polacy też często orientalne jedzenie przygotowują we własnych domach. Wszystko dlatego, że są one bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jednak pojawia się też pytanie: kuchnia orientalne – co to właściwie znaczy? W końcu najczęściej kojarzy nam się z Azją, a tam jest mnóstwo państw. Najczęściej kuchnię orientalną łączymy z Japonią, Chinami, Indiami i Tajwanem.

Są to odrębne kuchnie, więc dania w poszczególnych krajach różnią więc między sobą. Jednak wszystkie orientalne potrawy mają kilka wspólnych cech. Znajdziemy w nich mnóstwo warzyw oraz przypraw, co sprawia, że są lekkostrawne i bardzo zdrowe. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kuchni orientalnej?

Dania słodko-kwaśne w kuchni orientalnej

Najczęściej serwowane dania orientalne to oczywiście potrawy słodko-kwaśne. Są one bardzo popularne, ponieważ ludzie w Azji wierzą, że kwaśne jedzenie wpływa na szczęście człowiek, a słodkie przywraca utraconą energię życiową. Najczęściej oczywiście podaje się tam kurczaka lub inne mięso z warzywami i sosem słodko-kwaśnym. Jednak kuchnia orientalna to też przepyszne i niezwykle sycące zupy zupełnie inne niż te, które znamy w Polsce. Orientalne potrawy bardzo często podawane są z ryżem lub makaronem. Nie brakuje w nich też warzyw.

Moc owoców morza w różnych postaciach w kuchni azjatyckiej

Nie należy też zapominać, że azjatycka kuchnia to też owoce morza w każdej postaci. Dlatego w orientalnych przepisach pojawia się dużo ryb, krewetek, kalmarów, a morskich smakołyków. Orientalne potrawy z takimi składnikami najczęściej spotykane są w nadmorskich prowincjach, gdzie są łatwo dostępne. Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów, a w każdym regionie można trafić na mnóstwo przepisów. Najczęściej oczywiście łączy się z nimi ryż lub makaron ryżowy. Natomiast można je smażyć na głębokim oleju lub grillu, a także gotować na parze.

Przyprawy w daniach orientalnych

Jak już wspomnieliśmy, na popularność orientalnych dań wpływa ich doskonały smak. Duża zasługa w tym przypraw, których nie brakuje w azjatyckiej kuchni, ponieważ gwarantują jej bogactwo smaków. Warto jednak pamiętać, że orientalne przyprawy bardzo często goszczą w naszym domu i pojawiają się też w innych potrawach. W końcu cechują się one pięknym aromatem i specyficznym smakiem, a często mają świetny wpływ na nasze zdrowie.

Najpopularniejszą azjatycką, jest oczywiście imbir. Kuchnia wschodu wykorzystuje go od tysięcy lat, natomiast Europa stosunkowo niedawno odkryła jego cenne właściwości. Kolejną przyprawą często stosowaną do dań orientalnych jest kurkuma, którą cechuje charakterystyczne żółte zabarwienie. Z Azji pochodzą też coraz dobrze nam znana kolendra i coraz popularniejszy w Polsce kardamon. Co jeszcze można znaleźć w przepisach kuchni orientalne? Oczywiście sos sojowy lub ostrygowy, a także ocet ryżowy, chili i trawę cytrynową.

Kuchnia orientalna: przepisy

Informacje na temat kuchni orientalnej pojawiają się coraz częściej. Wystarczy tylko, że wpiszemy w Google frazę: orientalna kuchnia przepisy, a wyskoczy nam mnóstwo wyników. Znajdziemy też różne informacje na temat azjatyckich dań. My przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na kurczaka, który świetnie sprawdzi się na co dzień.

Smażony makaron

Składniki:

  • 200 gramów mięsa piersi z kurczaka;
  • 2 łyżki ostrego ketchupu;
  • 1 opakowanie przypraw do potraw chińskich;
  • 1 opakowanie chińskich warzyw mrożonych;
  • 1 opakowanie makaronu do spaghetti;
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych;
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy i odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanym ogniu. Gdy mięso jest prawie gotowe, to dodajemy ketchup i orzeszki ziemne. Następnie smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy warzywa oraz makaron, dolewamy kilka łyżek wody i wsypujemy chińskie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Smacznego!

Mateusz

Pasjonat buddyzmu i kultury wschodu. Moja wielka przygoda z Azją zaczęła się od podróży koleją transsyberyjską i trwa nieprzerwanie do dziś. Czterokrotny bywalec w Indiach. Na liście odwiedzonych państw z tego pięknego kontynentu mam też Japonię, Koreę Południową oraz oczywiście Państwo Środka.

Back To Top