tajska kuchnia
Smaki Azji

Kompletny przewodnik po kuchni tajskiej. Koniecznie poznaj kuchnię azjatycką!

Tajskie jedzenie cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Świadczą o tym chociażby nowo otwierane restauracje, specjalizujące się w kuchni tajskiej czy regularnie powiększający się asortyment składników tajskich w sklepach spożywczych. Kuchnia tajska uwielbiana jest przede wszystkim za bogactwo smaków, gdzie delikatna ostrość charakterystyczna dla tej kuchni świetnie uzupełnia się z innymi aromatami. Dlaczego warto wdrożyć dania kuchni tajskiej do swojego jadłospisu i w jakie produkty należy się zaopatrzyć, by potrawy wykonywać samodzielnie w domu?

Historia kuchni tajskiej

Potrawy kuchni tajskiej są niesamowicie aromatyczne i nie można ich pomylić z żadną inną kuchnią świata. Ci, którzy dopiero poznają tajskie smaki, mylą ją z kuchnią chińską czy arabską. Dzieje się tak, ponieważ kuchnia tajska wykorzystuje niektóre składniki czy metody przygotowywania potraw, które są charakterystyczne dla innych kuchni świata. Tajowie od Azjatów podchwycili sposób przyrządzania dań w woku czy metody na wykorzystywanie tofu oraz sosu sojowego. Z kolei używania dużej ilości ostrzejszych przypraw nauczyli się od mieszkańców Indonezji.

Kuchnia tajska kształtowała się również dzięki tradycjom kultywowanym w sąsiednich regionach świata, na przykład Malezji, Indii czy Kambodży. Co ciekawe, w każdym z sześciu regionów Tajlandii królują zupełnie inaczej smakujące potrawy. Na północy kraju dania mają znacznie łagodniejszy smak, a ich najczęstszym składnikiem jest wieprzowina. Z kolei na południu Tajlandii najpopularniejsze są dania bazujące na mleczku kokosowym czy owoce morza. 

Jakie są podstawowe elementy tajskiego jedzenia?

Kuchnia tajska, jak każda inna na świecie, posiada charakterystyczne dla niej składniki, bez których smak potraw nie mógłby być tak wyjątkowy. Przede wszystkim w wielu daniach takich jak zupy czy sosy głównym elementem jest mleczko kokosowe. Dodaje ono potrawie delikatnie słodkiego smaku, który łagodzi ostrość użytych przypraw. Za słodycz potraw odpowiada także cukier kokosowy oraz cynamon.

Kokosowy smak potraw osiąga się również poprzez smażenie składników na oleju kokosowym. Innym produktem przygotowywanym na wiele sposobów, jest ryż. W kuchni tajskiej ryż występuje w wielu odmianach, co ma ogromny wpływ na finalny smak potrawy. Najczęściej jednak można spotkać ryż jaśminowy, który uważany jest za jeden z delikatniejszych, co powoduje, że dobrze komponuje się ze wszystkimi innymi składnikami. W kuchni tajskiej nie może także zabraknąć makaronu, który jest bazowym elementem potraw warzywnych czy mięsnych.

Ostrość potraw, jaką cechują się tajskie dania, zawdzięczamy przyprawom takim jak curry, czosnek i chili. Na bazie ostrych papryczek robione są pasty curry, które z powodzeniem można obecnie znaleźć w większości sklepów. Obok różnych odmian papryk w ich składzie znajdziemy kolendrę, kardamon, imbir, trawę cytrynową, sok z limonki oraz kumin. W wielu tajskich potrawach występują również owoce morza, szczególnie skorupiaki oraz tamaryndowiec, bakłażan czy galangal. 

Różne rodzaje zup tajskich i co sprawia, że każda z nich jest wyjątkowa?

Wśród dań kuchni tajskiej to zupy zyskały największe grono miłośników na całym świecie. W przeciwieństwie do zup innych kuchni świata te bazują na esencjonalnych wywarach, których smak uzupełniają warzywa oraz inne dodatki. Każda z zup tajskich posiada zupełnie inny smak, więc nie można ich ze sobą pomylić.

Jedną z nich jest zupa Tom Yam, która bazuje na bardzo ostrym bulionie ugotowanym na krewetkach lub kurczaku. Idealnie komponujące się ze sobą składniki zupy, sprawiają, że jest ona niezwykle delikatna, ale zarazem też pikantna. Jej obowiązkowym składnikiem są grzyby tam yam, chili, przyprawa galangal, mleczko kokosowe, liście kafiru oraz trawa cytrynowa. Na uwagę zasługuje także tajska zupa Tom Kha, która w naszym kraju często nazywana jest zupą kokosową. W jej skład wchodzi aromatyczny bulion, duża ilość trawy cytrynowej, pomidory, ryż, sos sojowy i tofu. 

To, co wyróżnia wszystkie zupy to ich nieoczywisty smak, który osiąga się poprzez starannie dobrane składniki. W potrawach tajskich słodki smak doskonale współgra z lekką goryczką, ostrością i kwaśnością, co w efekcie daje niepowtarzalne i smaczne danie. 

Kilka wskazówek od najlepszych szefów kuchni w Tajlandii, jak zrobić autentyczne domowe tajskie dania dla rodziny i przyjaciół!

Obecnie wszystkie składniki niezbędne do przygotowywania tajskich dań znajdziemy w większości marketów. Jeżeli chcemy cieszyć się tajskimi smakami na swoim talerzu, bez problemu możemy stworzyć aromatyczne potrawy w swoim domu. O czym pamiętać, by potrawa smakowała niczym z najlepszej tajskiej restauracji? Przede wszystkim warto ściśle trzymać się przepisu i nie pomijać żadnego ze składników ani nie zastępować go innym. Może to spowodować całkowitą zmianę smaku potrawy, która nie będzie mieć nic wspólnego z oryginalnym tajskim daniem.

Wszystkie przygotowywane potrawy muszą cechować się nie tylko doskonałym smakiem, ale także perfekcyjną prezencją. Tajowie zwracają szczególną uwagę na to, by dania cieszyły także oko, więc chętnie serwują je ozdobione jadalnymi kwiatami czy kolorowymi warzywami i owocami. Zamiast smażenia składników na popularnym w naszym kraju oleju słonecznikowym czy rzepakowym, warto stawiać na olej kokosowy, nadający potrawie lekkiego aromatu kokosa. Podając potrawy z ryżem, warto umieścić go w osobnej misce i nie łączyć od razu z sosem. Warto wspomnieć, że jedzenie przy pomocy łyżki i widelca nie jest uważane przez Tajów za błąd, co z kolei jest niedopuszczalne w innych azjatyckich kuchniach. 

Dlaczego warto spróbować tajskiego jedzenia?

Kuchnia tajska to jedna z ciekawszych i najbardziej aromatycznych na świecie. Chociaż nie każdy ją polubi, bo potrawy są zazwyczaj ostre, to warto dać jej szansę i spróbować któregoś z popularniejszych dań tajskich. Oprócz tego kuchnia tajska należy do zdrowych, bo większość bazowych składników jest lekka i niskokaloryczna. Nie uświadczymy w niej zawiesistych sosów, dużej ilości mąki czy tłuszczu. Potrawy tajskie to prawdziwa uczta dla naszych kubów smakowych. Każda z tajskich potraw to absolutna fuzja smaków, a każdy spożyty kęs dostarcza zupełnie innych wrażeń smakowych. 

Mateusz

Pasjonat buddyzmu i kultury wschodu. Moja wielka przygoda z Azją zaczęła się od podróży koleją transsyberyjską i trwa nieprzerwanie do dziś. Czterokrotny bywalec w Indiach. Na liście odwiedzonych państw z tego pięknego kontynentu mam też Japonię, Koreę Południową oraz oczywiście Państwo Środka.

Back To Top