Orientalne smaki kuszą swoją oryginalnością i aromatycznością, dlatego nikogo nie dziwi, że te wyszukane kuchnie z powodzeniem zyskują na popularności. O tym, czym charakteryzują się poszczególne kuchnie z różnych krajów, a także, czy istnieje wyśmienita kuchnia azjatycka w Warszawie, dowiesz się z poniższego artykułu.
Tajskie jedzenie
Tajska kuchnia to jedna z częściej wyszukiwanych restauracji. Zyskała sławę dzięki wyrazistym smakom połączonym z delikatnością mleczka kokosowego. Do najpopularniejszych dań należy zupa Tom Yum, którą wykonuje się na bazie bulionu, tytułowej pasty Tom Yum, papryczek chilli, mleczka kokosowego, krewetek oraz grzybów. Opisana zupa łączy wszystko to, za co ludzie uwielbiają tajskie jedzenie.
Oprócz aromatycznych zup, kuchnia tajska ma do zaoferowania również wyśmienite dania z makaronu. Najbardziej rozpoznawalny makaron Pad Thai zrzesza spore grono fanów. To danie to nic innego jak podsmażany z jajkiem i przyprawami makaron ryżowy, do którego czasami dodaje się papryczkę chilli bądź orzeszki ziemne.
Tajskie jedzenie przyrządza się w sposób intuicyjny, dlatego wybierając w różnych restauracjach z pozoru to samo danie, możemy je otrzymać wykonane na kilka różnych sposobów w zależności od upodobań kucharza.
Kuchnia wietnamska
Wietnamskie potrawy również cechuje niesamowita symfonia smaków, na którą składają się rozmaite przyprawy. Dania przygotowywane są najczęściej w charakterystycznym naczyniu zwanym wokiem, a bazą potraw są różne rodzaje makaronów – od ryżowego po makaron wykonany z fasoli mung.
To, co odróżnia kuchnię wietnamską od chińskiej, to zastąpienie sosu sojowego bardzo charakterystycznym sosem rybnym, który nadaje potrawom wyrazisty i niepowtarzalny smak.
Coraz bardziej popularności nabiera kuchnia azjatycka w Warszawie, w tym właśnie kuchnia wietnamska. Na rogach ulic są otwierane lokale, w których samodzielnie można skomponować danie kuchni wietnamskiej dobierając bazę makaronową lub ryżową do swojej potrawy oraz ciekawe dodatki mięsne i warzywne.
Kuchnia japońska
Kuchnia japońska kojarzy się wielu osobom przede wszystkim z sushi. I faktycznie to danie jest reprezentatywne dla tego kraju. Łączy w sobie wszystko to, czym charakteryzuje się kuchnia japońska – świeżość, spore ilości ryb i owoców morza, warzywa oraz wodorosty.
Oprócz wspomnianych surowych składników bogatych w cenne minerały i witaminy, popularność zyskuje japoński ramen, czyli bogata w dodatki zupa z makaronem. Do ramenu bardzo często dodawane są też takie produkty jak wysokiej jakości mięso, grzyby , groszek strąkowy, a charakteru dodaje pasta sojowa bądź sos sojowy.
Kuchnia koreańska
Kuchnia koreańska to nie tylko ciekawe smaki, ale również niecodzienny sposób spożywania dań. Podobnie jak w innych kuchniach azjatyckich, niezaprzeczalną bazą są ryże oraz makarony, jednak ciekawym zjawiskiem jest dodawanie do nich dodatków w osobnych naczyniach w formie zakąsek.
Koreańczycy często stawiają przed sobą na stole miseczki właśnie ze wspomnianą bazą z makaronu lub ryżu i do niej dokładają produkty takie jak kimchi, soja pod wieloraką postacią lub rozmaite warzywa znajdujące się w osobnych naczyniach tak, by samodzielnie skomponować swój zestaw.
Wybierając kuchnię azjatycką w Warszawie i dalej – kuchnię wietnamską, można spodziewać się dań z wysokiej jakości wieprzowiną, dań obtaczanych w tempurze i sporej ilości sezamu.
Kuchnia indyjska
Praktycznie każdy słusznie kojarzy kuchnię indyjską z wyrazistym curry. I słusznie! Kuchnia indyjska słynie ze swojej aromatyczności z uwagi na stosowanie wielu przypraw, dodawanie pikanterii oraz szerokiej gamy warzyw. Wspomniane popularne curry przygotowuje się na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nie może się znudzić. Częstym zjawiskiem jest dodawanie charakterystycznych dla tego regionu chlebków naan, które maczane w curry przechodzą jego smakiem.
Kuchnia indyjska słynie z wyrazistości, a dania tego obszaru są niezwykle rozgrzewające, dlatego wybranie się do restauracji serwującej dania kuchni indyjskiej może okazać się świetnym sposobem na spędzenie chłodnego, zimowego wieczoru.
Kuchnia chińska
Kuchnia chińska, podobnie jak inne kuchnie Dalekiego Wschodu, jest bardzo wyszukana i wyrazista. Dodatkowo, do jej cech można zaliczyć tradycyjność. Większość dań kuchni chińskiej opartych jest na ryżu jako bazie wielu potraw. Do najczęstszych dodatków można bez dwóch zdań zaliczyć często wykorzystywane tofu, świeże ryby i owoce morza oraz warzywa.
Kuchnia filipińska
Kuchnia filipińska nieco różni się od głównego nurtu dań azjatyckich. Spotkać tu można potrawy na bazie pomidorów, przypominające gulasze lub dania z rozmaitymi mięsnymi sosami. Decydując się na poznanie smaków kuchni filipińskiej warto zdecydować się na Lechon – danie mięsne, którego przygotowanie wymaga sporych pokładów cierpliwości, gdyż odpowiednie jego przyrządzenie opiera się na ośmiogodzinnym grillowaniu mięsa.
To, co można uznać za bardzo charakterystyczne dla tego obszaru, to z pewnością nietuzinkowe podejście do słodyczy. Wśród smaków lodów można znaleźć tu lody o smaku awokado, czy sera. Choć brzmi to dość niecodziennie, warto czasami dać się zaskoczyć i skusić się na odrobinę szaleństwa.
Kuchnia malezyjska
Kuchnia malezyjska słynie z dań opartych na dobrze przyrządzonym mięsie wołowym. Tak jak przy innych kuchniach azjatyckich, bazą potraw jest często ryż lub makaron. Charakterystyczny dla kuchni malezyjskiej jest sos sambal, który nazywany jest ognistą pastą. Jest to pikantny dodatek do potraw, którego smak przełamany jest lekką kwaskowością i słonością, dzięki czemu kubki smakowe mają zapewnioną niezwykłą ucztę.
5 miejsc, w których można znaleźć najlepsze azjatyckie jedzenie w Warszawie
Chcąc zasmakować kuchni Dalekiego Wschodu, warto wiedzieć gdzie szukać. By oszczędzić czas, zestawiono 5 warszawskich miejsc, do których zdecydowanie warto zajrzeć, jeśli chce się zjeść wyśmienite dania kuchni azjatyckiej.
1) Wi-Taj
To restauracja serwująca dania kuchni tajskiej oraz kuchni wietnamskiej. Miejsce zachwalane jest z uwagi na wykorzystywanie wysokiej klasy produktów, a także serwowanie sporych porcji, które zaspokoją nawet największy głód.
2) UKIM
To miejsce warte odwiedzenia, jeśli chce się spróbować klasycznych i tradycyjnych potraw kuchni azjatyckiej. Restauracja zbiera wysokie noty z uwagi na przyjazną atmosferę panującą w lokalu, wyśmienite curry i dania z owocami morza.
3) SHOKU
To miejsce, w którym można spróbować bibimbapu, czyli popularnego dania kuchni koreańskiej, składającego się z ryżu z warzywami, wołowiny i jajka. Miejsce cieszy się niezwykłą popularnością, dlatego zalecana jest wcześniejsza rezerwacja, jeśli nie chce się czekać w kolejce do stolika.
4) Restauracja Tran Tran
Kuchnia wietnamska, w której dania przyrządzają wykwalifikowani kucharze odnoszący spore sukcesy. Można tu spróbować tradycyjnie przygotowywanych potraw na bazie świeżych produktów.
5) Miss Kimchi
To kolejna pozycja warta odwiedzenia jeśli pragnie się spróbować typowo koreańskich potraw. Restauracja usytuowana jest w przytulnej okolicy, a w jej wnętrzu można spróbować kiszonych warzyw – kimchi, bibimbapu oraz zestawów bento.